'Ефектът на мъртвата вода'

Когато през  1893 година  известният норвежки пътешественик Фритьоф Нансен  плава с шхуната си “Фрам” във водите на Арктика, той и екипажът му стават свидетели на много странно явление. Като че ли някаква неведома сила

2011-05-07 15:32:28
'Ефектът на мъртвата вода'
Когато през  1893 година  известният норвежки пътешественик Фритьоф Нансен  плава с шхуната си “Фрам” във водите на Арктика, той и екипажът му стават свидетели на много странно явление. Като че ли някаква неведома сила задържа шхуната и въпреки, че  тя винаги се била подчинявала на руля, екипажът полагал големи усилия да се избави от ‘спирачката’ , но без успех.  

Нансен дал име на този необикновен феномен, като го нарекъл ‘мъртва вода’.  Заради този феномен, ‘Фрам’ изгубила три четвърти от обичайната си мощност при движение.

Френски изследователи по-късно възпроизвели   в  лабораторни условия  схемата на действие на подобно явление, чиято същност се състои във взаимодействието на два или повече слоя вода с различни нива на соленост и съответно  - на плътност.

Тези явления се наблюдават  при топенето на ледници, когато по-леката сладка вода се покрива със слой по-плътна морска солена вода. Вълните, възникващи  в скрития слой, могат да забавят движението на кораба, което остава незабелязано от наблюдателя.

Експериментът на френските учени е заснет  на видео, което ще  помогне да научното общество  не само по-добре да разбере феномена, но и поведението на морски  участъци, подложени на подобно разслоение.  Изследователите от Лионския  университет открили скрита вълна на границата на слоеве вода, която буквално преследва и забавя движението на съдовете.

По време на експеримента  пред очите на учените се случило същото, което  описвали свидетелите на явлението в реални условия в открито море - макар водната повърхност да изглеждала абсолютно спокойна, корабчето  неочаквано забавяло движението си, когато влизало в контакт със скритата вода.

В подобна ситуация под дъното на кораба възниква зона на понижено налягане, която препятства движението на съда.  Всъщност,  самият кораб създава тази вълна - вода от долните слоеве се изкачва нагоре в зоната на неговото движение  и,  като следствие,  възниква колебание на границата между слоевете.

По-нататъшното  изучаване на начините за възникване и разпространение на подобни ‘междуслойни вълни’ би могло да помогне на учените да разберат динамиката на обмена на океаните, като например, смесването на замърсители и как те се процеждат, достигайки дълбините на океана.

Според експерти, ‘ефектът на мъртвата вода’  може да обясни защо дори опитни плувци изпитват трудности при плуване в океана. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия